Redegjørelse for aktsomhetsvurderinger i Strand Rederi
Strand Rederi er omfattet av Åpenhetsloven, og forplikter seg til å gjennomføre aktsomhetsvurderinger knyttet tilgrunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold i leverandørkjeden. Redegjørelsen tar utgangspunkt i siste regnskapsår, dvs i perioden fra 1.januar til 31.desember 2024.
1.Informasjon om rederi og fartøy
Strand Rederi består av fartøyene F/T Havstrand, F/T Havbryn, M/S Fiskeskjer ogM/S Strand Senior, administrasjonsselskapet Strand Sea Service AS samt eiendomsselskapet Vasshaugen Invest AS.
Havstrand og Havbryn er frysetrålere, med kvoter på torsk, hyse, sei og reke. Båtene har også fabrikk for mel og olje for full utnyttelse av restråstoffet. Fiskeriet foregår i Nordsjøen, Barentshavet og Norskehavet. Båtene er også utstyrt for pelagisk fiske etter uer i Norskehavet, Irminger havet og på Grønland.
Produktene selges på auksjon gjennom SUROFI og Råfisklaget. Rederiet påvirker iliten grad hvem som kjøper fisken.
Fiskeskjer og Strand Senior er ringnotsnurpere som driver pelagisk fiskemed kvoter på makrell, sild, lodde og kolmule. Fisket foregår i Norskehavet,Nordsjøen, Barentshavet, Island og vest av Irland.
All omsetning av fisk foregår gjennom Norges Sildesalgslag, med svært litenpåvirkning av hvem som kjøper fisken.
Vasshaugen Invest eier kaianlegg, samt kontor og fryseribygg i tilknytning til rederiets drift.
Strand Sea Service er felles drifts- og administrasjonsselskap for fartøyene i rederiet. Ansatte tilknyttet selskapet jobber med mannskap og drift av fartøy, samt drift av kaianlegg og fryseri.
2.Egenvirksomhet
Hvordan arbeidet er forankret i interne retningslinjer og rutiner
Strand rederis arbeid med Åpenhetsloven er forankret internt i bedriften, styrene i de enkelte selskapene har vedtatt å arbeide i tråd med Åpenhetsloven.
For å sikre en effektiv gjennomgang har administrasjonen ved Elisabeth Strand hatt det overordnede ansvaret for å gjennomføre aktsomhetsvurderingene og ansvaret for systemer rundt nye leverandører. Selskapet har retningslinjer for hvordan aktsomhetsvurderingene skal gjennomføres og benytter utarbeidet verktøy for å sikre at disse blir overholdt.
Norske fiskefartøy er regulert av skipssikkerhetsloven og skipsarbeidsloven og tilhørende forskrifter. Disse handler om blant annet HMS, arbeidsmiljø og arbeidsforhold, krav til sikkerhetsstyring og tilsyn. Loven setter også krav til at vi gjennom våre rutiner fremmer gode arbeidsvilkår, slik det også kreves av oss av åpenhetsloven.
Strands fartøy er over 500 bruttotonn og vi må derfor ha et omfattende sikkerhetsstyringssystem. Vi skal imøtekomme LO-konvensjon nummer 188 so stiller krav om levevilkår og arbeidsvilkår, inkludert blant annet krav til minstealder, helseundersøkelse, utbetaling av kompensasjon, innretning av arbeidskontrakt og standard bomiljø.
Vår rutine
Sikkerhetssystemet vårt er svært detaljert, og legger føringer for hvordan vi jobber med alt fra arbeidsmiljø til beredskap. Alt arbeid dokumenteres. Sikkerhetssystemet inkluderer en forankret internpolitikk for sikkerhet og miljøvern. Det skal sikres at politikken faktisk gjennomføres og at det er en tydelig fordeling av ansvar mellom rederiet, øverste ledelse og skipsfører. Utpekt person er ansvarlig for å sørge for kontakt mellom mannskap og høyeste nivå i ledelsen, og varslingskanal. Strand følger krav om rutiner for opplæring, og sikrer at alle får informasjon på et arbeidsspråk se forstår og at alle har språkkunnskaper for å kunne kommunisere med hverandre om bord. Vi utfører risikovurderinger som styringsverktøy i sikkerhetsarbeidet, og avdekker nødvendig forebyggende tiltak. Vi rapporterer og analyserer avvik, ulykker og farlige hendelser. Internrevisjoner av sikkerheten om bord gjøres årlig, og basert på evt funn gjøres korrigerende tiltak.
Risikoscore og tilsyn av Sjøfartsdirektoratet
Sjøfartsdirektoratet gjennomgår en sjekkliste ved revisjoner, som resulterer i et antall funn som rederiene må utbedre. Funnene (avvik, pålegg mm) registreres i Sjøfartsdirektoratets database, og vil sammen med andre faktorer resulterer en risikoscore. Alle pålegg følges opp direkte med Sjøfartsdirektoratet. Sjøfartsdirektoratet beregner risiko utfra fartøytype, fartøyets alder, om det har vært pålegg eller avvik siste 3 år, om det har hatt havari-eller skadetilsyn, uanmeldte tilsyn ol.
Opplysninger om faktiske negative konsekvenser og vesentlig risiko for negative konsekvenser som vi har avdekket gjennom våre aktsomhetsvurderinger
Alle våre fartøy har grønn risikoprofil, og det er dermed ikke planlagt spesifikke tiltak i forhold til dette.
Strand rederi har ved sin gjennomgang ikke avdekket faktiske negative konsekvenser eller risikoer knyttet til egen virksomhet.
3.Vår leverandørkjede
Hvordan arbeidet er forankret i interne retningslinjer og rutiner
Strand rederi har etiske retningslinjers om setter krav til oss selv, våre samarbeidspartnere og leverandører. Disse beskriver våre forventninger om å fremme og ha respekt for arbeiderrettigheter og menneskerettigheter. Ledelse og styre i de enkelte selskapene i Strand gruppen har vedtatt å arbeide i tråd med Åpenhetsloven.
Vi kartlegger risiko i egenleverandørkjede ved å prioritere leverandører, kategorisere type produkt og tjenester vi kjøper inn, produksjonsland, om leverandørene selv er omfattet av åpenhetsloven, og vår egen vurdering av og kjennskap til leverandøren.
Basert på disse vurderingene følger vi opp de leverandørene vi mener har høyest risiko for mulig negativ påvirkning på arbeidsforhold og menneskerettigheter. Dialogen dokumenteres. Vår strategi er å føre dialog og bidra til positiv endring. Dersom leverandører derimot ikke svarer, eller ikke viser at de vil igangsette tiltak eller få på plass det vi spør om, vil vi revurdere vårt samarbeid.
4. Gjennomført aktsomhetsvurdering og funn
Strand Rederi har gjennomført følgende innledende utvelgelse av sine leverandører hvor særlig tre vesentlige kriterier danner utgangspunktet;
- fokus på selskap hvor innkjøpene årlig overstiger kr 1.000.000,-,
- fokus på selskap med registrert forretningsadresse i utlandet
- vurdering av hvilke norske leverandører som selv er omfattet av åpenhetsloven.
Basert på informasjon innhentet i den overordnede analysen, skal Strand Rederi identifisere og klassifisere de mest vesentlige risikoområdene og gjøre en prioritering av disse som et utgangspunkt for grundigere vurderinger, ved hjelp av en trafikklysvurdering. Rød symboliserer vesentlige risikofaktorer basert på kjent informasjon om forholdene i landet, bransjen eller hos leverandøren. Oransje symboliserer moderat risiko basert på kjent informasjon om forholdene i landet, sektoren eller hos leverandøren eller vesentlig til moderat risiko basert på mangel på informasjon. Grønn symboliserer liten til ingen risiko basert på kjent informasjon om forholdene i landet, bransjen eller hos leverandørene.
Ved gjennomgang er det kartlagt at de aller fleste av Strand Rederi sine leverandører er lokaliserte i Norge eller i Nord-Europa. Dette er land med generelt lav risiko og er land som har regler knyttet til grunnleggende menneskerettigheter og grunnleggende arbeidsforhold. Bransjene er i all hovedsak leverandør industri, fiskeredskap og tjenesteyting. Flere av leverandørene er selv omfattet av åpenhetsloven eller er sertifisert gjennom ulike ISO-ordninger. Strand Rederi har ikke avdekket faktiske negative konsekvenser for menneskerettigheter og anstendig arbeidsmiljø i leverandørkjeden i de aktsomhetsvurderinger som er gjort per nå. Strand Rederi har identifisert enkelte leverandører med høyere risiko enn de øvrige leverandørene. Disse vil Strand følge opp videre i sitt arbeid med Åpenhetsloven.
Tiltak rederiet har iverksatt basert på aktsomhetsvurderinger
Aktsomhetsvurderinger vil gjøres ved kontrakter med nye leverandører, og periodisk for etablerte leverandører.
Vi har også publiserte og formidlet vår Supplier Code of Conduct til en rekke leverandører som også har akseptert retningslinjene. Også nye leverandører vil motta en slik og forplikter seg til å følge våre etiske retningslinjer.
Basert på den overnevnte aktsomhetsvurderingen har det ikke vært behov for tiltak mot konkrete leverandører på nåværende tidspunkt.
Strand Rederi vil følge opp at leverandørene selv levere sine redegjørelser der de er omfattet av åpenhetsloven og en vil ta kontakt om ytterligere spørsmål der opplysningen ikke er tilstrekkelig. Vi har også utarbeidet et omfattende spørreskjema som vi vil be leverandørene om å besvare der Strand rederi anser det som nødvendig. En slik oppfølging vil fortsette i 2025.
Elisabeth Strand har det overordnede ansvar for gjennomføring av aktsomhetsvurderingene. Spørsmål knyttet til Åpenhetsloven fra ansatte, kunder, leverandører eller andre kan rettes til elisabeth@strand-rederi.no